Patiënt van empathische dokter kan meer pijn verdragen

Een dokter die met u meeleeft en waar u vertrouwen in heeft: dat is altijd fijn. Maar nu blijkt zo’n goede relatie met uw arts zelfs invloed te hebben op uw pijngrens. Een empathische arts verandert hoe het brein van de patiënt op stress reageert en verhoogt de pijngrens.

Dat hebben onderzoekers van Michigan State University ontdekt. Ze baseren hun conclusie op een experiment. De onderzoekers verzamelden patiënten die een MRI-scan moesten ondergaan. Een deel van de patiënten werd ondergebracht bij een dokter (A) die enkele standaardvragen aan patiënten stelde (bijvoorbeeld over hun medische geschiedenis en medicijnen die ze gebruikten). De andere patiënten werden geholpen door een dokter (B) die veel open vragen aan ze stelde (niet alleen medisch van aard, maar ook over hun baan en psychologische en sociale factoren die invloed hebben op de gezondheid) en zorgen die patiënten over de MRI-scan hadden, besprak.

Schokjes
Vervolgens werden de proefpersonen in de MRI-scanner gelegd en kregen ze enkele milde elektrische schokjes toegediend. Terwijl de patiënten de procedure ondergingen, moesten ze naar een foto kijken van de dokter die de behandeling uitvoerde. Soms was dat de dokter waarmee ze eerder gesproken hadden. Soms een onbekende dokter. Terwijl de proefpersonen de schokjes ondergingen, bestudeerden de onderzoekers de activiteit in de insula anterior: het deel van de hersenen dat mensen bewust maakt van pijn.

WIST U DAT…

…Mexicaanse roodmussen zieke soortgenoten mijden?

Foto
De hersenscans toonden aan dat patiënten die eerder met dokter B hadden gesproken, minder activiteit in de insula anterior vertoonden wanneer ze naar een foto van dokter B keken dan wanneer ze naar een foto van een onbekende arts keken. Ook gaven de proefpersonen zelf aan minder pijn te ervaren wanneer ze een foto van dokter B bekeken, zo schrijven de onderzoekers in het blad Patient Education and Counseling.

“We moeten meer onderzoek doen om dit mechanisme te begrijpen,” stelt onderzoeker Issidoros Sarinopoulos. Maar dit onderzoek wijst er al wel op dat meeleven met patiënten, patiënten leren kennen en vertrouwen opbouwen, belangrijk is. “Dit is het eerste onderzoek dat vanuit een neurobiologisch gezichtspunt naar de relatie waarbij de dokter de patiënt centraal stelt, kijkt,” vertelt Sarinopoulos. “De geneeskunde heeft zich te lang gefocust op de fysieke dimensie van de patiënt,” voegt onderzoeker Robert Smith toe. “Klinische vragen zijn belangrijk en nodig, maar wat wij proberen aan te tonen is dat wanneer je patiënten ongehinderd hun verhaal laat vertellen, je tevredener patiënten krijgt die uiteindelijk ook gezonder zijn.”

Bronmateriaal

"Listen up, doc: empathy raises patients' pain tolerance" - MSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Vic (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd