Patent voor vliegmachine van de Wright Brothers teruggevonden

Het patent verdween in 1979, maar is nu – zo’n 110 jaar nadat het patent werd afgegeven – weer teruggevonden!

Op 23 maart 1903 vroegen Orville en Wilbur Wright patent aan voor een ‘Flying-Machine’. Op 22 mei 1906 kregen ze dat patent toegewezen.

Een pagina van het patent. Afbeelding: The National Archives.
Een pagina van het patent. Afbeelding: The National Archives.
Kwijt
Het patent belandde in het nationale archief van de Verenigde Staten, maar daar bleef het niet. In 1979 werd het patent uitgeleend en tentoongesteld om te vieren dat het 75 jaar geleden was dat de Wright Brothers hun eerste vlucht maakten. Na die tentoonstelling keerde het patent terug naar het nationale archief en…raakte men het daar kwijt.

Gevonden!
Maar nu is er goed nieuws. Het patent is weer terecht! De verloren gewaande paperassen werden teruggevonden tijdens een gecoördineerde zoektocht die deel uitmaakt van een programma dat erop gericht is om kwijtgeraakte en gestolen archiefmaterialen terug te halen. Het patent bleek niet gestolen, maar simpelweg verkeerd opgeborgen. En dat men het daarna niet meer kon vinden, is niet zo gek als je bedenkt dat het archief uit meer dan 269 miljoen pagina’s aan patenten bestaat.

De ontdekking van het patent komt op een gunstig moment: het is volgende maand namelijk 110 jaar gelden dat de Wright Brothers het patent toegewezen kregen. Een deel van de paperassen zal dan ook de komende tijd tentoongesteld worden. En nu maar hopen dat de papieren daarna correct worden opgeborgen…

Bronmateriaal

"National Archives Honors Wright Brothers with Upcoming Special Display" -The National Archives
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door John T. Daniels (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd