Pasgeboren baby is zich al enigszins van zijn eigen lichaam bewust

baby

We zijn in staat om ons eigen lichaam van het lichaam van anderen te onderscheiden. In andere woorden: we zijn ons bewust van ons eigen lichaam. Nieuw onderzoek suggereert nu aan dat pasgeboren baby’s al over de mechanismen die dat bewustzijn mogelijk maken, beschikken.

Onderzoekers verzamelden twintig gezonde pasgeboren baby’s en lieten ze een filmpje zien waarin het gezicht van een andere baby met een zacht kwastje werd aangeraakt. Terwijl de baby’s het filmpje bekeken, werd gelijktijdig of met een klein beetje vertraging ook hun wang met een kwastje aangeraakt. De baby’s konden niet verklaren wat er gebeurde, maar hadden wel meer interesse in de beelden van de andere baby wanneer deze tegelijkertijd met henzelf aangeraakt werd.

De onderzoekers interpreteren de resultaten als bewijs dat baby’s als ze nog maar net geboren zijn al beschikken over de ingrediënten die ze nodig hebben om zich bewust te zijn van hun eigen lichaam. Wanneer baby’s iets zien dat overeenkomt met wat hun lichaam voelt, dan merken ze dat op, net als volwassenen dat doen. Ze zijn zich bewust van het feit dat ze een lichaam hebben, en daarmee in staat om zichzelf van anderen te onderscheiden en zich een beeld te vormen van hun eigen lichaam.

Het onderzoek kan meer inzicht bieden in hoe gezonde mensen zich ontwikkelen. Maar de studie kan ook implicaties hebben voor situaties waarin de ontwikkeling anders gaat. Bijvoorbeeld in het geval van mensen met autisme. “Jarenlang heeft onderzoek naar autisme zich gericht op problemen met sociale interacties,” stelt onderzoeker Maria Laura Filippetti. “Wij geloven dat het voor nader onderzoek belangrijk is om de perceptie van het zelf en de relatie van het zelf ten opzichte van de ander te onderzoeken.”

Bronmateriaal

"Newborn babies have built-in body awareness" - BBK.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door @notnixon (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd