We hebben het immuunsysteem van pasgeboren baby’s onderschat. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek. Het immuunsysteem van baby’s werkt weliswaar iets anders dan dat van ons, maar is nog steeds in staat om met een sterke reactie te komen.
Het menselijk immuunsysteem bestaat uit verschillende cellen. Zo zijn er de neutrofiele granulocyten die infecties bestrijden. En lymfocyten die antilichamen produceren. En T-cellen die zich richten of cellen die door virussen en bacteriën bedreigd worden. Deze immuuncellen kunnen in actie komen als gevaar dreigt. Tot voor kort dachten onderzoekers echter dat het immuunsysteem van pasgeboren baby’s niet in staat was tot de sterke immuunreactie die we in volwassenen soms zien. Het immuunsysteem van een pasgeborene zou nog ‘onvolwassen’ zijn. Hoewel baby’s zich natuurlijk moeten beschermen tegen ziekteverwekkers, dacht men dat hun T-cellen enigszins onderdrukt werden om schade door toedoen van ontstekingen – een reactie op bacteriën, virussen of schimmels – te voorkomen.
Iets anders
Maar het zit anders, zo schrijven onderzoekers van King’s College London. T-cellen van pasgeboren baby’s werken inderdaad heel anders dan die van volwassenen. Maar dat komt niet doordat ze onderdrukt worden. In plaats daarvan produceren ze een antibacterieel molecuul dat we nog niet eerder als een belangrijk product van de T-cellen zagen: IL8. En dat molecuul activeert de neutrofiele granulocyten.
Baarmoeder
“We ontdekten dat baby’s een ingebouwd antibacterieel verdedigingsmechanisme hebben dat anders werkt dan bij volwassenen, maar ze desalniettemin waarschijnlijk goed beschermt,” vertelt onderzoeker Deena Gibbons. “Dit kan wel eens het mechanisme zijn waarmee de baby zich in de baarmoeder tegen infecties van de moeder beschermt. De volgende stap in ons onderzoek is achterhalen waarom de reeks stofwisselingen die resulteert in de immuuncellen van pasgeborenen zo anders is dan bij volwassenen.”
Het onderzoek is belangrijk. Wanneer we weten hoe het immuunsysteem van pasgeborenen werkt, kunnen we het ook gemakkelijker een boost geven wanneer het dat nodig heeft.