Parkinson werpt sociale barrière op

Mensen met de ziekte Parkinson hebben grote moeite met sociale interactie. Dat komt doordat ze moeite hebben met praten en anderen daardoor een negatieve indruk van hen krijgen. Dat concluderen wetenschappers. Hierdoor neemt de kwaliteit van leven van Parkinsonpatiënten af.

Onderzoeker Marc Pell liet ouderen met en zonder Parkinson een beeld beschrijven en nam hun beschrijving op. Daarna liet hij het aan mensen horen die niet wisten dat de helft van de opnames van mensen met Parkinson waren. De luisteraars kregen de opdracht om de persoon die op de band te horen was te beschrijven.

De Parkinsonpatiënten worden hierbij gezien als minder geïnteresseerd, minder betrokken, minder gelukkig en minder vriendelijk dan mensen zonder de ziekte. Deze negatieve indruk lieten de patiënten niet achter door hun beschrijving van het beeld, maar door de veranderingen in hun stem die door de ziekte veroorzaakt worden.

De mogelijkheid om effectief te communiceren is van groot belang voor het welzijn van een persoon. Dit onderzoek toont aan dat er door de drukke bewegingen van Parkinsonpatiënten en de daarmee samenhangende regelmatig veranderende stem een sociale barrière wordt opgeworpen.

Het onderzoek van Marc Pell moet mensen helpen om de moeilijkheden waar Parkinsonpatiënten met te maken hebben beter te begrijpen. Ook kan het professionals in de gezondheidszorg helpen om mentale en emotionele problemen van Parkinsonpatiënten beter te behandelen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd