Parker Solar Probe ‘kust’ de zon: niet eerder is een ruimtesonde zo dicht bij de zon geweest

De Parker Solar Probe blijft records verbreken. Deze week was de afstand tot het oppervlak van de zon kleiner dan ooit: slechts 7,26 miljoen kilometer. Het was de zeventiende scheervlucht langs onze moederster.

De ruimtesonde kreeg op 21 augustus een zwaartekrachtsslinger van Venus. Hierdoor raasde het ruimtevaartuig met een snelheid van 635.266 kilometer puur richting de zon. Ook dat was een nieuw record. De Parker Solar Probe is overigens ontworpen om tijdens scheervluchten voor zichzelf en zijn instrumenten te zorgen. De sonde heeft een 11,4 centimeter dik hitteschild, dat is gemaakt van een licht en sterk koolstofvezelcomposiet.

Het is nog onduidelijk over de ruimtesonde de scheervlucht daadwerkelijk heeft overleefd. De kans is – natuurlijk – heel groot, maar het ruimtevaartuig neemt vandaag pas voor het eerst sinds de scheervlucht contact op met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

In de toekomst hoopt de Parker Solar-sonde de zon echt aan te raken. In december 2024 volgt de ultieme scheervlucht. Dan is de afstand tot de fotosfeer iets meer dan 6 miljoen kilometer.

Mysteries over de zon worden hopelijk opgelost
Wetenschappers hopen dat de Parker Solar Probe meer inzicht geeft in onze moederster. Onze zon bevat namelijk 99,86% van alle massa in ons zonnestelsel. Hoe ontstaan zonnewind en de magnetische velden op de zon? Hoe kan het dat de corona van de zon warmer is dan het oppervlak? Dit soort vragen moeten dankzij de zonnesonde voor eens en altijd beantwoord worden.

Met dank aan de Parker Solar Probe zijn we de afgelopen jaren al veel te weten gekomen over onze moederster. Zo heeft de ruimtesonde een stofvrije zone rondom de zon ontdekt. Ook maakte het ruimtevaartuig foto’s van de donkere zijde van Venus, wat leidde tot verschillende ontdekkingen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd