Parelketting in de ruimte heeft tragische voorgeschiedenis

Deze Halskettingnevel ziet er vredig uit, maar schijn bedriegt.

De bijzondere nevel is tienduizend jaar geleden ontstaan door twee sterren die dicht om elkaar draaien. Eén van de twee sterren zwol op en slokte op een bepaald moment de kleinere ster op. Nu denk je misschien: einde verhaal voor de kleine ster? Nou, dat is het mooie: niet dus!

De kleinere ster bleef ín zijn grote broer draaien, waardoor de rotatiesnelheid van de grote ster toenam. Zo snel, dat de grote ster zelfs gas verloor. Door de middelpuntvliedende kracht ontsnapte het meeste gas langs de evenaar van de ster, waardoor een ring ontstond die inmiddels een grootte heeft van 19 triljard kilometer. De parels – oftewel de heldere knopen in de ketting – zijn dichte gasklonten.

De twee sterren draaien vandaag de dag nog steeds nauw om elkaar. De afstand tussen beide sterren bedraagt niet meer dan een paar miljoen kilometer en de omlooptijd is ruim een dag. Hierdoor slaagt zelfs de Hubble-telescoop er niet in om de twee sterren afzonderlijk te fotograferen. Vandaar dat je niet twee, maar slechts één heldere stip ziet in het centrum van deze Halskettingnevel.

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd