Parasol heeft beperkt effect

  Veel mensen wanen zich op een mooie zomerse dag volkomen veilig onder hun strandparasolletje. Onterecht, zo blijkt uit Spaans onderzoek. Maar liefst 34 procent van alle ultraviolette straling slaagt er ondanks de parasol in om de grond te bereiken.

  Volgens de wetenschappers is een parasol prima in staat om directe straling op te vangen, maar zou deze moeite hebben met het diffuse ultraviolette licht. Hierdoor kan het op vrijwel elke plek dwars door het doek gaan. En dat is zorgwekkend, want ultraviolette straling veroorzaakt onder meer huidkanker.

  De onderzoekers plaatsten een wit met blauwe parasol en lieten er ultraviolette straling op los om te zien wat er zou gebeuren. “De parasol onderschept de directe straling die van de zon komt, maar de diffuse straling werd niet door de parasol tegengehouden,” zo vertelt onderzoeker Jose Antonio Martinex-Lozano.

  De wetenschappers raden aan om in aanvulling op de parasol ook gebruik te maken van zonnebrandolie, hoofddeksels en kleding. Zo kan voorkomen worden dat de ultraviolette straling schade aanbrengt. Ook is het raadzaam om de heetste uren van de dag niet in de zon door te brengen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd