Parasiet stuurt muis naar maag van kat

  Een parasiet zorgt ervoor dat muizen niet meer bang zijn voor katten en lift zo mee naar zijn einddoel: de kattenmaag.

  Onderzoekers hebben ontdekt dat de parasiet Toxoplasma gondii ervoor zorgt dat knaagdieren – zoals bijvoorbeeld muizen – vaker in de buurt van kattengeuren blijven hangen. De onderzoekers keken wat de parasiet met de hersenen van ratten deed. De parasiet bleek ervoor te zorgen dat de geur van katten de knaagdieren niet langer beangstigde, maar juist opwond.

  In de maag
  Een slim trucje: de parasiet wil namelijk in de maag van de kat belanden om zich voort te kunnen planten. En daar gebruikt het diertje de muis dus voor.

  Hap
  Doordat muizen minder bang zijn voor de geur van katten, durven ze dichter bij katten in de buurt te komen. Het resultaat: de kans dat ze worden opgegeten, wordt groter

  WIST U DAT…

  …wetenschappers onlangs een onvermoeibare muis hebben gecreëerd?

  Amygdala
  Hoe de parasiet het brein van knaagdieren verandert, is onduidelijk. De parasiet houdt zich op in de buurt van de amygdala: het deel van de hersenen dat emoties verbindt aan gebeurtenissen.

  Mensen
  De parasiet T. gondii is ook voor mensen een bekende. Zij kunnen de parasiet onder de leden krijgen als ze in contact komen met uitwerpselen van de kat of vlees dat niet goed is gebakken. De parasiet is met name gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Ook is uit eerdere onderzoeken gebleken dat er een verband is tussen schizofrenie en de parasiet.

  De onderzoekers hopen door deze studie ook een beter beeld te krijgen van hoe gevoelens van angst precies ontstaan. Het onderzoek is gepubliceerd in het blad PLoS ONE.

  Bronmateriaal

  "Parasite-infected rodents attracted to cat odor study finds" - Eurekalert.org
  De foto hierboven is gemaakt door Jasper Nance (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd