Parafernalia van Churchill geveild

In het veilinghuis Christie’s in Londen zijn woensdag parafernalia van Sir Winston Churchill geveild voor maar liefst 577.000 pond (circa 690.000 euro). Het gaat onder meer om een Cubaanse sigaar, brieven en dagboeken van de legendarische premier uit de Tweede Wereldoorlog.

Experts van Christie’s verwachtten dat er met de veiling tot één miljoen pond (1,2 miljoen euro) verdiend zou worden, maar deze schatting blijkt nu onjuist te zijn. Een Amerikaan betaalde het hoogste bedrag, een slordige 47.000 euro. Voor dit geld kocht de man de originele exemplaren van toespraken die door Churchill werden gehouden over vrijhandel.

De sigaar leverde ongeveer 2.500 euro op. Deze werd in 1963 door Churchill zelf aan een tafelgenoot overhandigd, maar die rookte de sigaar nooit op, zegt The Guardian.

Voor de brieven werd 34.850 pond (bijna 42.000 euro) neergeteld. Dit bedrag oversteeg de verwachtingen van de experts, aldus Christi’s. Het betrof onder meer een notitie van de premier aan zijn privésecretaris. Op 27 juni 1940 opperde de privésecretaris Eliot Crawshaw-Williams het idee om “de best mogelijke vredesvoorwaarden te bereiken met Hitler”. “Ik schaam me ervoor dat je zo’n brief schrijft. Ik stuur hem naar je terug – om hem te verbranden en te vergeten.” Was getekend: Winston Churchill.

Eerder was de geveilde collectie eigendom van de Amerikaanse uitgever en zakentycoon Steve Forbes. Naast de veiling van vandaag heeft Christie’s echter nog twee data gepland om de overige collecties van de verzameling te veilen; op 3 december in New York en volgend jaar zomer in Londen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd