Parachute van Curiosity wappert nog altijd in de wind

  parachute

  Na zijn landing ging Curiosity er al snel vandoor. Maar ook de parachute die het Marswagentje veilig op Mars liet landen, zat niet stil, zo blijkt uit foto’s die de Mars Reconnaissance Orbiter de afgelopen maanden van de parachute maakte.

  De parachute bevindt zich op de grond, maar verandert nog voortdurend van vorm. Dat blijkt uit zeven foto’s die de orbiter tussen 12 augustus 2012 en 13 januari 2013 van de parachute maakte.

  wapperenOp de foto’s is te zien hoe de parachute zeker twee keer drastisch van vorm verandert. Dat is het resultaat van de wind, zo leggen de wetenschappers uit. Ergens tussen 8 september en 30 november 2012 treedt er een grote verandering op waarbij een deel van de parachute dat richting het zuidoosten (op de foto: rechtsonder) ligt naar binnen wordt geblazen en de parachute dus een kleiner oppervlak bedekt. In diezelfde periode wordt ook de ejecta rond een ander onderdeel dat Curiosity achterliet helderder. Dat wijst er volgens de wetenschappers op dat stof uit de lucht hier werd afgezet.

  De tweede verandering trad op tussen 16 december 2012 en 13 januari 2013. De parachute schoof toen naar het zuidwesten. Deze beweging heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat de parachute stof dat op de parachute landde, van zich heeft afgeschud. Dat zou verklaren waarom de parachute – ondanks al het ronddwarrelende stof – nog zo goed zichtbaar is.

  Bronmateriaal

  "Used Parachute On Mars Flaps In The Wind" - NASA.gov
  "MSL’s Parachute Flapping in the Wind" - UAHiRise.org
  De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd