Paracetamolletje slikken? Denk om je houding (want die kan ervoor zorgen dat het tot wel een uur langer duurt voordat de pil gaat werken)

Een pijnstiller slikken terwijl je op je rechterzij ligt, blijkt verrassend genoeg verreweg de beste manier.

Als je hoofdpijn hebt en je een pijnstiller achteroverslaat, denk je waarschijnlijk niet na over je lichaamshouding. Maar een nieuwe studie toont nu aan dat je dat de volgende keer misschien maar beter wel kunt doen. De manier waarop je staat of ligt blijkt namelijk invloed te hebben op hoe snel je lichaam het medicijn opneemt. En de beste houding voor het slikken van bijvoorbeeld paracetamol, is niet simpelweg rechtopstaand.

Reis door het lichaam
Wanneer je een pijnstiller slikt, begint de pil aan een lange reis door het lichaam. De meeste pijnstillers beginnen pas te werken wanneer ze in je kronkelende darmen terecht zijn gekomen. Kortom, hoe sneller je een pijnstiller in het onderste deel van je maag (antrum) weet te krijgen, hoe sneller de pil oplost en hoe eerder hij werkt. En daarbij blijkt je houding cruciaal. Wanneer je een pijnstiller namelijk in een ‘verkeerde’ houding slikt, kan de opname door je lichaam worden belemmerd, wat er in het ergste geval voor zorgt dat het tot wel een uur langer duurt voordat je hoofdpijn weg is, zo waarschuwen onderzoekers.

Studie
Het team baseert deze conclusie op realistische simulaties van de menselijke maag. Het ontwikkelde model, StomachSim genaamd, bootst na wat er in de maag gebeurt als voedsel, of in dit geval medicijnen, worden verteerd. Het team testte vervolgens hoe snel een pijnstiller door het lichaam werd opgenomen in een aantal verschillende houdingen, waaronder liggend op de rechterzij, liggend op de linkerzij en rechtopstaand.

Houding
De beste manier om pillen te slikken volgens de wetenschap? Liggend op rechterzij, zo tonen de onderzoekers aan. Op deze manier zakt de pijnstiller het snelst naar het diepste deel van de maag, waardoor het slechts tien minuutjes duurt voordat de pil is opgelost. Deze houding zorgt er zelfs voor dat de pil meer dan twee keer zo snel door je lichaam wordt opgenomen als wanneer je ‘m rechtopstaand inneemt: in dit geval kan het namelijk zo’n 23 minuten duren voordat de pil werkzaam is. Een pijnstiller slikken terwijl je op je linkerzij ligt, wordt sterk afgeraden. In deze houding kan het namelijk wel meer dan 100 minuten duren voordat de pil werkt.

Je houding blijkt een groot verschil te maken in hoe snel je lichaam een pijnstiller opneemt. Pillen die worden ingenomen terwijl je op de rechterzij ligt, zakken naar het laagst gelegen gedeelte van de maag, waardoor ze het snelst door je lichaam worden opgenomen. Pillen die rechtopstaand of liggend op de rug worden ingenomen, landen in een iets daarboven gelegen deel van de maag. Pillen die worden ingenomen terwijl je op de linkerzij ligt, komen in het bovenste deel van de maag terecht. Het duurt daardoor het langst voordat deze pil de darmen heeft bereikt en door het lichaam wordt opgenomen. Afbeelding: Khamar Hopkins/Johns Hopkins University

De onderzoekers hebben met hun studie aangetoond dat de manier waar op je staat of ligt terwijl je een pijnstiller slikt blijkbaar echt uitmaakt. “We waren zeer verrast dat de houding zo’n enorm effect op de oplossnelheid heeft,” stelt onderzoeker Rajat Mittal. “Het kan dus voor oudere, zittende of bedlegerige mensen echt een groot verschil maken of ze nu naar links of rechts draaien.”

Wist je dat…
…ook je genen invloed hebben op de werkzaamheid van medicatie? Zo toonden onderzoekers onlangs nog aan dat dragers van een bepaald Neanderthaler-gen mogelijk aangepaste dosering van medicijnen nodig hebben. Dat komt omdat het bij hen veel langer voordat onder andere veelvoorkomende pijnstillers (zoals ibuprofen) en bloedverdunners door het lichaam zijn afgebroken. “Wanneer je het Neanderthaler-gen hebt, worden medicijnen minder efficiënt gemodificeerd,” legde Hugo Zeberg in gesprek met Scientias.nl uit. “Dit zorgt ervoor dat bij dragers van deze variant – en 22 procent van de Europeanen is drager – ibuprofen een halfwaardetijd van negen uur heeft in plaats van twee uur.” Voor je beeldvorming, de halfwaardetijd is de tijd die nodig is om 50 procent van een bepaald medicijn op natuurlijke wijze af te breken of te verwijderen. Kortom, bij dragers van het betreffende Neanderthaler-gen duurt het dus veel langer voordat een medicijn weer uit het lichaam verdwenen is.

Heb je de volgende keer dus weer last van hoofdpijn? Wanneer je een pijnstiller slikt terwijl je op je rechterzij ligt, werkt deze dus verreweg het snelst. Rechtopstaand is trouwens een goede tweede keuze en blijkt net zo effectief als languit liggend op je rug. “Ik heb er nooit over nagedacht of ik het goed of fout deed, maar nu zal ik elke keer als ik een pil slik zeker aan mijn houding denken,” besluit Mittal.

Bronmateriaal

"The best way to take pills according to science" - Johns Hopkins University

Afbeelding bovenaan dit artikel: Alliance Images (via canva.com)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd