‘Paracetamol kan hartziekte remmen’

Australische wetenschappers concluderen dat alles erop wijst dat paracetamol hartziektes remt. “We waren op zoek naar een remmer voor het enzym dat heel belangrijk zou zijn in hartziektes: myeloperoxidase,” legt onderzoeker Michael Davies uit. “We hebben paracetamol als een mogelijke remmer onderzocht en het blijkt heel effectief te zijn.”

Een gewone dosis paracetamol is al genoeg om remmend te werken. De behandeling heeft veel voordelen. Zo is paracetamol goedkoop en heeft het ook op lange termijn geen bijwerkingen.

Tim Matthews, directeur van de organisatie Kidney Health Australia is iets voorzichtiger. De inname van paracetamol zou volgens hem goed in de gaten moeten worden gehouden. Teveel paracetamol kan namelijk nierfalen veroorzaken. Zolang de hartpatiënten zich echter tot de gewone dosis beperken, is er niets aan de hand.

In de klinische test die één dezer maanden start, hoopt Davies ook te kijken naar de nadelen van de behandeling, zoals bijvoorbeeld de overdosis. Na dat nadere onderzoek zal blijken of een simpel paracetamolletje als het gaat om hartziektes werkelijk de toekomst heeft.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd