Paracetamol en aspirine leidt tot gehoorverlies

Het regelmatige gebruik van bijzonder reguliere pijnstillers zoals aspirine en paracetamol en ontstekingsremmers zoals ibuprofen vergroot de kans op gehoorverlies. Dat blijkt uit recent onderzoek. Opvallend genoeg is dat risico het grootst voor mensen onder de zestig.

Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend.

Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo’n goed idee is. In het geval van aspirine hebben mannen onder de zestig die deze pijnstiller regelmatig tot zich nemen 33 procent meer kans op gehoorproblemen. Mannen die ouder zijn dan zestig lopen geen groter risico.

In het geval van paracetamol zijn de risico’s nog groter. Mannen onder de vijftig hebben een twee keer zo grote kans op gehoorverlies. Mannen in de vijftig hebben met een risico dat 38 procent groter is, te maken. Naarmate de gebruikers ook hier ouder worden, neemt het risico af.

Ook in het geval van de ontstekingsremmers – zoals bijvoorbeeld ibuprofen – neemt het risico op gehoorverlies toe. Voor mannen onder de vijftig met 61 procent, voor mannen in de vijftig met 32 procent en voor mannen ouder dan 60 met 16 procent.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het veelvuldig gebruik van aspirine tot gehoorverlies kon leiden. Dat paracetamol en ontstekingsremmers zich ook in dat rijtje scharen, is nieuw en verontrustend.

De onderzoekers volgden 26000 mannen achttien jaar lang. De proefpersonen gaven regelmatig aan hoeveel medicijnen ze slikten en hoe hun gehoor zich ontwikkelde. Men bestempelde hierbij het pijnstillergebruik als regelmatig wanneer de mannen minimaal twee pilletjes per week slikten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd