Pappa hoort de baby niet. Echt niet!

 PSYCHOLOGIE  Het is wellicht één van de meest gebruikte excuses in de communicatie tussen jonge moeders en vaders. De baby huilt midden in de nacht en pappa hoort ‘m niet. Jaja. Uit onderzoek is nu gebleken dat de jonge vaders geen smoesje handhaven, maar de waarheid spreken. Pappa is immuun voor baby’s luidruchtige emoties.

Pappa wordt wel wakker van het alarm van een auto, de wind of een zangerige strontvlieg, maar de tranen van de baby kunnen hem niet uit dromenland halen. Mamma daarentegen kan echt niet aan haar moederinstinct ontsnappen en zal bij het huilen en snotteren van de baby vrijwel altijd wakker worden. Grappig genoeg hoeft de moeder daarvoor niet eens de biologische moeder te zijn. Ook vrouwen die bijvoorbeeld een kindje adopteren, zullen wakker worden van diens tranen.

Volgens de onderzoeker – psycholoog David Lewis – zijn de resultaten het best te verklaren met de evolutietheorie. “Vrouwen zijn gevoeliger voor geluiden die ze associëren met gevaar voor hun kinderen. Mannen zijn gevoeliger voor geluiden die een gevaar voor het hele gezin kunnen betekenen.”

Overigens zijn er ook overeenkomsten tussen het waak- en slaapgedrag van mannen en vrouwen. Zo worden ze allebei wakker van een snurkende partner.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd