Papierversnipperaar verliest zijn functie

Papieren versnipperen heeft geen zin meer. Een nieuw algoritme maakt versnipperde info namelijk gewoon weer leesbaar.

Geloof het of niet maar het Amerikaanse DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) schreef een wedstrijd uit om het papierversnipperaarprobleem uit de wereld te helpen. De hoofdprijs? 50.000 dollar. 9000 teams gingen de uitdaging aan. En inmiddels is er een winnaar.

WIST U DAT?

…de CIA onlangs het recept voor onzichtbare inkt heeft vrijgegeven?

Overbodig
DARPA – een organisatie die onderzoek uitvoert voor onder meer militaire doeleinden – is er natuurlijk bij gebaat om de papierversnipperaar overbodig te maken. Nu wordt zeer gevoelige informatie vaak nog versnipperd. Geen mens die het meer lezen kan. En voor veiligheidsdiensten is dat een gemiste kans.

Gelukt!
Deze wedstrijd moest dat probleem aanpakken. En één team is daarin geslaagd. Het kostte de groep 33 dagen om een algoritme te ontwikkelen dat leesbare informatie van versnipperd papier kan halen. DARPA heeft natuurlijk niet bekend gemaakt hoe het algoritme precies werkt. Wel is bekend dat een computer naar de afgescheurde randjes en doorgeknipte letters kijkt om te achterhalen welke stukjes bij elkaar horen. De PC kon het niet helemaal alleen af en had zo nu en dan wel wat hulp van mensen nodig. Onduidelijk is om wat voor hulp het ging en hoe omvangrijk de rol van de mens was.

Mensen die er niet bij gebaat zijn dat Amerikaanse veiligheidsdiensten hun volgeschreven A4-tjes lezen, kunnen uit dit onderzoek lering trekken. Belangrijke papieren voortaan niet meer versnipperen, maar gewoon de openhaard in!

Bronmateriaal

"DARPA's Impossible-Sounding Shredder Challenge is Already Solved" - Popsci.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door willitrun (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd