Kea’s staan in hun thuisland Nieuw-Zeeland bekend om hun diefstallen. Terecht, zo blijkt uit onderzoek. Wetenschappers gaven de papegaaien ingewikkelde sloten die ze zo open kregen. Opvallend genoeg slaagden ze daar sneller in als ze de situatie van tevoren hadden bestudeerd. Dat wijst erop dat de dieren vooruit denken en hun acties plannen.
Wetenschapper Hiromitsu Miyata van de universiteit van Kyoto zette boxen met voedsel neer. De papegaaien hadden dat al snel door en deden er alles aan om deze open te maken. Maar Miyata had er drie grendeltjes opgezet en maakte het zo een stuk moeilijker. Toch slaagden de handige vogels erin om de boxen te openen en het voedsel naar binnen te werken.
Moeilijk
Miyata besloot daarop de test wat moeilijker te maken. Hij zette twee grendeltjes die elkaar blokkeerden op de box. Om bij het voedsel te komen, moesten de kea’s per se het ene grendeltje eerst openen. Een lastige klus, maar toch slaagden de vogels er wel in.
Bedenken
Ze losten het probleem echter significant sneller op wanneer ze de hele situatie van tevoren even hadden bekeken. Dat bewijst dat kea’s in staat zijn om een probleem van tevoren door te nemen en te bedenken welke stappen er ondernomen moeten worden. En dat is opvallend. Wetenschappers namen tot nu toe namelijk aan dat vogels alleen over handelingen nadachten wanneer ze er met bezig waren.
Voor een filmpje over de papegaaien en hun inbraakpogingen kunt u hier terecht.