Panasonic gaat duurzame stad bouwen

Panasonic en acht andere bedrijven hebben de handen ineengeslagen en gaan in Japan een duurzame stad laten verrijzen.

Een industrieterrein waar Panasonic ooit een fabriek had staan, wordt omgetoverd tot een milieuvriendelijke woonplaats. Op de negentien hectare komen duizend huizen te staan.

Milieu
Alle beslissingen omtrent de constructie van de stad worden gemaakt met het milieu in het achterhoofd. En daarbij worden geen hele futuristische capriolen uitgehaald. Nee: er wordt enkel gebruik gemaakt van bestaande duurzame oplossingen. De initiatiefnemers willen zo laten zien dat een combinatie van al die oplossingen tot een hele duurzame stad kunnen leiden.

WIST U DAT…

…uw auto-onderdelen in de toekomst wellicht gemaakt worden van champignons? Nog zo’n duurzame oplossing!

Zonnepanelen
Zo krijgen de daken van de huizen in deze stad zonnepanelen. Deze leveren voldoende energie voor de huizen zelf. En de energie die overblijft, wordt opgeslagen. Bij de infrastructuur wordt uitgegaan van elektrische voertuigen. En sensoren regelen de openbare verlichting, zodat een lantaarnpaal niet uren voor niets licht staat te geven.

De eerste huizen moeten al in 2014 worden opgeleverd. In 2018 moet de stad helemaal klaar zijn. Natuurlijk hopen de initiatiefnemers dat anderen in binnen- en buitenland hun voorbeeld zullen volgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd