Pak voor ruimteduikelaar onthuld

  Skydiven is opwindend, maar tegelijkertijd zóó 2009. Felix Baumgartner pakt het daarom een beetje anders aan. Hij springt niet uit een vliegtuigje, maar laat zich van een hoogte van 36.500 meter uit een capsule vallen. Het pak dat hem tijdens die val moet beschermen, werd onlangs gepresenteerd.

  Baumgartner komt tijdens zijn val nogal wat gevaren tegen. Zo moet hij door de stratosfeer waar het bij vlagen -56 graden Celsius is. Ook is er te weinig zuurstof om in leven te blijven en is de luchtdruk er zo laag dat de kans bestaat dat zijn bloed gaat koken. Bovendien is de snelheid waarmee de waaghals naar beneden komt, groot: hij gaat sneller dan het geluid. Tijdens de val moet Baumgartner het dan ook vooral van zijn supersonische pak hebben.

  Mini-atmosfeer
  Het pak is het beste te beschouwen als een mini-atmosfeer. De buitenkant beschermt Baumgartner tegen vuur en extreme kou. Aan de binnenkant bevindt zich de intelligentie van het pak: het past zich automatisch aan verschillende hoogtes aan. In de helm zit een verwarmingscircuit dat ervoor zorgt dat de helm niet beslaat of bevriest, maar ook moet voorkomen dat de helm door de hitte smelt. De helm voorziet Baumgartner ook van zuurstof en bevat een microfoon en oordopjes voor de communicatie met de aarde.

  Astronauten
  Het pak is tijdens diverse experimenten al getest en naar aanleiding daarvan verbeterd. Het is de eerste keer dat een dergelijk pak niet voor de ruimtevaartorganisaties, maar voor een particulier wordt ontwikkeld. Toch houden de ruimtevaartorganisaties de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten: Baumgartner ondergaat straks snelheden en gevaren die toekomstige astronauten en vliegtuigen wellicht ooit ook moeten meemaken.

  Zomer
  Het is nog onbekend wanneer Baumgartner een poging doet om in vrije val de snelheid van het geluid te doorbreken, maar de verwachting is dat hij het ergens deze zomer gaat wagen.

  In onderstaand filmpje leggen betrokkenen uit hoe het pak werkt en hoe groot de belangen zijn. Want over één ding zijn ze het eens: de sprong is niet zonder risico.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd