Pak laat u voelen hoe het is om 75 te zijn

Amerikaanse wetenschappers hebben een pak ontworpen dat u laat ervaren hoe het is om oud te zijn.

Het pak draagt de naam AGNES. Dat staat voor Age Gain Now Empathy System. Het pak laat u ervaren hoe het is om ongeveer 75 jaar oud te zijn. Met het pak heeft u onder meer de kracht, het zicht, de flexibiliteit en de motoriek van een 75-jarige.

Het pak. Foto: MIT.edu.
Bril
Dat klinkt vrij ingrijpend. Toch is het pak niet zo heel ingewikkeld. Een speciale bril maakt het lastig om kleine lettertjes te lezen. Oordopjes zorgen ervoor dat de dragers van het pak minder goed kunnen horen. Met behulp van banden aan de benen wordt gesimuleerd hoe het is om onder meer stijve gewrichten en minder flexibele spieren te hebben. Speciale schoenen brengen de drager sneller uit balans en zorgen ervoor dat de drager heel onzeker loopt. Het is zomaar een greep uit de diverse maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de drager van het pak zich echt oud voelt.

Nut
Nu zult u zich misschien afvragen: waar is dat nu goed voor? Toch is het pak heel nuttig. Zo kunnen ontwerpers die producten voor ouderen ontwerpen nu zelf ervaren wat een oudere ervaart en dus nog betere producten bedenken. Maar ook supermarktketens kunnen er bijvoorbeeld hun voordeel met doen. Zo is uit experimenten met het pak gebleken dat ouderen moeite hebben om producten die zij veel gebruiken in een supermarkt te vinden en te pakken. Dat is nuttige informatie voor supermarktmanagers.

Wachten op de bus. Foto: MIT.edu.

Bekijk het pak hieronder in actie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd