Paddo’s in de strijd tegen depressie

Zwitserse wetenschappers willen drugs zoals LSD, ketamine of paddo’s gebruiken om mensen die lijden aan chronische pijn, depressies of dwangstoornissen te helpen. De drugs – die bekendstaan om het feit dat ze het brein en de beleving veranderen – zouden in combinatie met psychotherapie een hoop nare symptomen kunnen wegnemen.

De afgelopen decennia is het onderzoek naar dit soort drugs een eind aan banden gelegd. De middelen staan nogal slecht bekend, waardoor de wetenschap zich er maar liever niet met bezighield. Onterecht, zo menen de Zwitserse onderzoekers.

Psychotherapie
De drugs kunnen patiënten helpen om de beleving van hun problemen of pijn te veranderen. Door tegelijkertijd psychotherapie te starten en de patiënt te helpen om met de pijn en problemen om te gaan, kunnen de symptomen wellicht worden aangepakt.

Perspectief
“Psychedelica (geestverruimende middelen zoals LSD of paddos’s, red.) kunnen patiënten een nieuw perspectief geven,” meent onderzoeker Franz Vollenweider. “Vooral wanneer bijvoorbeeld onderdrukte herinneringen boven komen drijven. En daarna kunnen de patiënten aan die ervaring werken.”

Neurotransmitter
De drugs kunnen psychologische problemen verminderen door het hersencircuit en de neurotransmitters aan te pakken. Deze twee deelgebieden kunnen door depressies of angst veranderen.

Korte termijn
Het effect van de psychedelica is sterk afhankelijk van de dosis en de persoon die het gebruikt. Sommigen voelen zich heel vrij door de drugs. Anderen krijgen paniekaanvallen of hebben het idee de controle over zichzelf te verliezen. Daarom is het volgens de onderzoekers belangrijk om de dosis laag te houden en de drugs slechts kort voor te schrijven. Bovendien moet de drugs altijd vergezeld gaan door therapie. “Het idee is dat het heel beperkt wordt gebruikt. Misschien in enkele sessies, uitgesmeerd over enkele maanden. Het is niet iets voor op lange termijn.”

Steeds meer mensen krijgen wereldwijd te maken met psychische problemen. Veel mensen met ernstige of chronische klachten reageren bovendien niet meer op de ‘reguliere’ medicatie zoals Prozac. De onderzoekers vinden het belangrijk om een alternatief achter de hand te hebben. “Het gaat hier om serieuze, slopende en levensverkortende ziektes. De behandelingen die nu voorhanden zijn, werken vaak niet. Psychedelica kunnen een alternatief vormen en het welzijn van de patiënten verbeteren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd