Paddo verandert mogelijk de persoonlijkheid

Nieuw onderzoek wijst erop dat paddo’s de persoonlijkheid van mensen veranderen. En die verandering is mogelijk permanent.

De onderzoekers bestudeerden de gegevens van 51 proefpersonen. De mensen hadden voor de wetenschap paddo’s gebruikt. Dat was voor alle proefpersonen nieuw.

Ritalin
Voor één experiment moesten de proefpersonen twee keer naar het lab komen. De eerste keer kregen ze een echte paddo. De tweede keer kregen ze ritalin: dit stofje heeft hetzelfde effect als de bijwerkingen van de werkzame stof in paddo’s, alleen gaan mensen er niet van hallucineren. In een ander experiment kregen proefpersonen tijdens vijf sessies een placebo, een grote of een kleine dosis paddo’s.

WIST U DAT…

Vragenlijst
Voordat de proefpersonen de werkzame stof in paddo’s tot zich namen, vulden ze een vragenlijst over hun persoonlijkheid in. Dezelfde vragenlijst vulden ze enkele weken en veertien maanden later nog eens in.

Veertien maanden
De onderzoekers richtten zich enkel op de mensen die een grote dosis paddo’s kregen. De persoonlijkheid van deze proefpersonen veranderde niet helemaal: ze werden alleen veel opener. En dat effect was zelfs na veertien maanden nog aanwezig, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Psychopharmacology.

Mystiek
Vooral mensen die door de drugs een mystieke ervaring hadden meegemaakt, waren opener. Volgens de onderzoekers komt de verandering in persoonlijkheid dan ook niet zozeer door de drugs, maar eerder door de ervaringen die mensen dankzij de drugs hadden. “Voor veel mensen stelt psilocybine (de werkzame stof in paddo’s, red.) ze in staat om hun manier van denken over deze wereld uit te breiden,” concludeert onderzoeker Katherine MacLean. Of de resultaten ook gelden voor mensen die de drugs niet in zo’n georganiseerde setting als dit onderzoek gebruiken, is onduidelijk.

De resultaten zijn hoe dan ook heel bijzonder. Wetenschappers dachten altijd dat de persoonlijkheid van mensen na hun 25e of 30e niet meer kon veranderen. Maar blijkbaar zijn er dus gebeurtenissen die zo’n verandering ook op latere leeftijd nog kunnen bewerkstelligen.

Bronmateriaal

"'Magic Mushrooms' May Permanently Alter Personality" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Zinnmann (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd