Pac-Man in de ruimte

NASA heeft een temperatuurkaart uitgebracht van de ijzige maan Mimas. De maan van Saturnus is op enkele plaatsen opvallend heet. Wie naar de temperatuurkaart kijkt, krijgt waarschijnlijk last van jeugdsentiment. De hete gebieden vormen samen namelijk Pac-Man die een stip opeet.

“Normaal staan andere manen in de belangstelling, maar nu blijkt dat Mimas vreemder in elkaar zit dan wij voorheen dachten”, vertelt Linda Spilker van NASA’s Jet Propulsion laboratorium. “De foto zet ons weer aan het puzzelen.”

Mimas heeft iets weg van Death Star uit Star Wars. Dit komt door de grote Herschelkrater, die duidelijk zichtbaar is op het oppervlak van de maan. Ook op de foto onderaan is de Herschelkrater zichtbaar in de ‘bek’ van Pac-Man.

De gele gebieden op de kaart hebben een temperatuur van 92 Kelvin (-181 graden Celsius). De blauwe gebieden zijn kouder: 77 Kelvin (-196 graden Celsius). De Herschelkrater zit qua kleur tussen blauw en geel in en heeft een temperatuur van 84 Kelvin (-189 graden Celsius). Het grote temperatuurverschil wordt niet veroorzaakt door de zon, aangezien het op deze foto op de maan overal dag is (zie foto links).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd