Paard heeft indrukwekkend veel gezichtsuitdrukkingen

horse-791364_1280

Het paard heeft meer gezichtsuitdrukkingen dan de chimpansee of de hond, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Paarden gebruiken de spieren in hun lippen, ogen en neusgaten om hun gezichtsuitdrukking afhankelijk van de sociale situatie waarin ze zich bevinden, aan te passen. Ze kunnen zo zeventien verschillende gezichtsuitdrukkingen creëren. Ter vergelijking: wij mensen kenner er 27, terwijl chimpansees het met 13 en honden het met 16 gezichtsuitdrukkingen moeten doen.

WIST JE DAT…

Grappig genoeg zijn sommige van de gezichtsuitdrukkingen van paarden te vergelijken met die van mensen. “Hoewel de gezichtsstructuur van paarden anders is dan die van mensen, waren we in staat om enkele vergelijkbare uitdrukkingen te identificeren die ontstonden door bewegingen van de lippen en ogen,”vertelt onderzoeker Jennifer Wathan. “Wat we nu willen gaan bekijken, is hoe deze uitdrukkingen zich verhouden tot de emotionele staat.”

Aan de ene kant is het verrassend dat paarden zoveel verschillende gezichtsuitdrukkingen hebben. Lang werd namelijk gedacht dat soorten – zoals het paard – die evolutionair gezien ver van de mens verwijderd staan slechts op primitieve wijze gebruik maken van gezichtsuitdrukkingen (als ze dat al doen). Aan de andere kant komt het voor anderen wellicht niet als een verrassing dat paarden zoveel gezichtsuitdrukkingen gebruiken. “Paarden zijn visueel ingestelde dieren en hun zicht is beter dan dat van huiskatten en honden,” stelt Wathan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd