‘Overwerken kan dodelijk zijn’

  Overwerken vergroot de kans op een fatale hartaanval. Dat blijkt uit onderzoek. Mensen die vaak drie tot vier uur langer op het werk blijven hangen, hebben 60 procent meer kans op een hartziekte of -aanval. Mensen die regelmatig één of twee uur langer blijven, lopen dat risico niet.

  De onderzoekers bestudeerden elf jaar lang 6000 Britten tussen de 39 en 61 jaar. 369 proefpersonen kregen in die periode een fatale hartaandoening of een hartaanval of -ziekte. In 56 tot 60 procent van al deze gevallen werkten de mensen regelmatig over.

  Volgens de onderzoekers is nog meer onderzoek nodig om met zekerheid te achterhalen wat overwerk met mensen doet. Dat overwerken invloed heeft, staat vast, maar hoe dat komt, is nog onduidelijk. Zo kan het zijn dat mensen die overwerken ook wanneer ze ziek zijn langer aan het werk blijven en daardoor een verhoogd risico op hartaandoeningen hebben. Of misschien hebben de overwerkers wel gewoon te weinig tijd om goed voor zichzelf te zorgen.

  Zolang de oorzaken niet helemaal duidelijk zijn, zit er niets anders op dan gewoon over te werken. Gelukkig zijn er wel trucjes om – ondanks alle drukte – goed voor uzelf te zorgen. Bijvoorbeeld door tijdens de lunch even een wandelingetje te maken, de trap in plaats van de lift te nemen en gezond te eten.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd