Overwerk vergroot kans op hartklachten

Wetenschappers komen met een goede reden om uw baas die met overwerk komt aanzetten, af te wimpelen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die elf of meer uren per dag werken ongeveer 67 procent meer kans hebben op ischemische hartklachten dan mensen die zeven of acht uur per dag werken.

Vernauwing
Ischemische hartklachten ontstaan als de aderen die bloed en zuurstof naar het hart moeten brengen, vernauwen. Het kan leiden tot pijn op de borst en een hartaanval en uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.

Onderzoek
De wetenschappers baseren hun conclusie op een onderzoek onder 7095 mensen tussen de 39 en 62 jaar. Geen van de proefpersonen had aan het begin van het onderzoek last van ischemische hartklachten. Ze werden tussen 1991 en 1993 regelmatig gekeurd. Daarna volgde tot 2004 om de vijf jaar een controle.

WIST U DAT…

Verband
Van de proefpersonen werkte 54 procent zeven tot acht uur per dag. 10,4 procent werkte elf uur of meer per dag. Aan het eind van het onderzoek hadden 192 mensen ischemische hartklachten ontwikkeld. Er bleek een nauw verband te zijn tussen de werkuren en de aandoening.

Uren
Hoe meer uren er gedraaid werden, hoe groter de kans op ischemische hartklachten. Mensen die tien uur werkten, hadden 45 procent meer kans op de aandoening dan mensen die zeven of acht uur draaiden, zo is in het blad Annals of Internal Medicine te lezen.

De onderzoekers adviseren artsen om patiënten naar hun werkschema te vragen om zo een beter beeld te krijgen van de risico’s die mensen lopen. Nader onderzoek moet uitwijzen of het maken van overuren naast hartklachten ook hartziekten kan veroorzaken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd