Overleden huisdieren redden proefdieren

Om studenten op te leiden tot dierenartsen, worden jaarlijks veel proefdieren gefokt en gedood. Dit is niet langer nodig als huisdieren een donorcodicil invullen. “Met dit speciale codicil kunnen honderden proefdieren gered worden”, vertelt Anouk Janssens van Proefdiervrij. “En dit aantal zal alleen maar toenemen.”

Wanneer eigenaren toestemming geven, worden overleden huisdieren gebruikt voor practica binnen de Universiteit Utrecht. Dieren zijn namelijk nodig om goede dierenartsen op te leiden. “Daarbij is contact en oefenen met dieren essentieel”, vindt Anton Pijpers van de facultiteit Diergeneeskunde. “Daarbij willen we het aantal dieren dat voor onderwijsdoeleinden gedood moet worden, zoveel mogelijk beperken.”

Honden, katten, ratten, cavia’s en konijnen kunnen gedoneerd worden aan de universiteit. Wanneer een huisdier overleden is, kan de eigenaar naar één van de deelnemende Utrechtse dierenartsen. De dierenarts brengt de overleden huisdier vervolgens naar de universiteit.

Dierenartsen, Proefdiervrij en de Universiteit Utrecht hopen met dit initiatief jaarlijks driehonderd proefdieren te sparen. Als het project succesvol is, zullen waarschijnlijk meer universiteiten en dierenartsen in andere regio’s meewerken.

Bronmateriaal

Universiteit Utrecht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd