‘Overgewicht tast intellect aan’

Oudere mensen die hun brein jong willen houden, zouden ook eens een blik op de weegschaal moeten werpen. Wetenschappers hebben namelijk een verband ontdekt tussen mentale achteruitgang en een zwaar lijf dat nog steeds in omvang toeneemt.

Voor elke extra kilo die er reeds op de schaal van overgewicht bovenop komt, wordt het vermogen om te redeneren, het geheugen en andere mentale vaardigheden minder. “Wij hebben ontdekt dat overgewicht op zichzelf al een onafhankelijke risicofactor is voor het afnemen van de cognitieve prestaties,” legt onderzoeker Diana Kerwin uit.

BMI
De wetenschappers bestudeerden de gegevens van de Women’s Health Initiative, een nationaal onderzoek naar ziekte en dood onder oudere Amerikaanse vrouwen. Ze legden de Body Mass Index (BMI) naast een test waaruit gebleken was hoe de vrouwen het mentaal deden. In deze test kwam onder meer het geheugen, abstract redeneren, schrijven en het ruimtelijk oriëntatievermogen aan bod.

More is less
Er namen 8745 vrouwen aan het onderzoek deel. Voor elke vrouw die reeds overgewicht had, gold: een punt hoger op de BMI-schaal, is een punt lager tijdens de mentale test. De vrouwen die een gezond gewicht hadden, gingen er mentaal niet op achteruit, wanneer ze iets aankwamen.

“Zelfs als je (wanneer je overgewicht hebt, red.) een normale bloeddruk normaal hebt, zelfs als je geen diabetes hebt en zelfs als je cholesterolwaarde normaal is, zou je dit met je dokter moeten bespreken,” meent Kerwin. Ze onderzoekt momenteel waar het vet zich bij de vrouwen met overgewicht verzamelt: op de heupen of rond de taille.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd