Overgewicht niet het resultaat, maar de oorzaak van bankhangen

bankhangen

Nieuw onderzoek rekent af met een aantal misverstanden over overgewicht. Zo kan één patatje zo af en toe geen kwaad en is overgewicht niet het resultaat van luiheid, maar lijkt vermoeidheid juist het resultaat van overgewicht te zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Californië (Los Angeles) bestudeerden 32 vrouwelijke ratten. De helft volgde een dieet dat uit relatief onbewerkte voedingsmiddelen bestond, zoals gemalen maïs en vismeel. De andere helft at sterk bewerkt voedsel dat tevens van een lagere kwaliteit was en veel suiker bevatte: een junk food-dieet. Na drie maanden keken de onderzoekers welk effect het voedsel op de ratten had. De zestien ratten die het junk food-dieet volgden, waren aanzienlijk dikker geworden. “Het ene dieet leidde tot overgewicht, het andere niet,” concludeert onderzoeker Aaron Blaisdell.

Vermoeidheid
De ratten namen ook deel aan een ander experiment. Zo moesten ze een hendeltje naar beneden drukken om aan voedsel te komen. De ratten die een dieet bestaande uit junk food volgden, presteerden slechter. Ze namen nadat ze op de hendel gedrukt hadden een tot wel twee keer langere pauze dan de andere ratten alvorens ze weer op de hendel drukten. Het suggereert dat junk food de ratten moe maakte. “Mensen met overgewicht worden vaak afgeschilderd als lui en mensen zonder discipline. Onze resultaten suggereren dat een idee dat vaak in de media geuit wordt, namelijk dat mensen dik worden, omdat ze lui zijn, niet klopt. Onze gegevens suggereren dat het overgewicht het resultaat is van een bepaald dieet en niet van luiheid. Of het voedsel maakt moe of het voedsel veroorzaakt overgewicht en dat maakt moe.”

WIST U DAT…

Verandering
Nadat de ratten hun dieet zes maanden lang gevolgd hadden, draaiden onderzoekers de rollen om. De ratten die eerder een junk food-dieet volgden, gingen negen dagen lang relatief onbewerkt en gezonder voedsel eten. De ratten die zes maanden lang gezond gegeten hadden, gingen nu junk food eten. De resultaten zijn verbazingwekkend. De junk food-muizen die nu gezond aten, vielen niet af. Ook gingen ze niet beter presteren in het experiment met het hendeltje. De muizen die eerder gezond gegeten hadden en nu negen dagen lang junkfood aten, zagen hun gewicht ook niet veranderen. En ze presteerden tijdens het experiment met het hendeltje net zo goed als toen ze het gezonde dieet nog volgden. Het suggereert dat af en toe junk food eten geen kwaad kan. Pas wanneer de ratten langdurig junk food eten, heeft dat invloed op het gewicht en het cognitieve vermogen. Tegelijkertijd suggereert het onderzoek dat overgewicht iets is wat men niet even snel kan veranderen.

Tumor
Tegen het eind van het onderzoek bleken de ratten die langdurig junk food aten aanzienlijk meer tumoren in hun lichaam te hebben dan de ratten die gezond aten. De ratten met een relatief gezond dieet hadden niet alleen minder tumoren: hun tumoren waren ook kleiner.

Hoewel het onderzoek zich beperkte tot ratten, gaan de onderzoekers ervan uit dat de resultaten ook voor mensen opgaan. Fysiologisch gezien hebben we namelijk veel met ratten gemeen. “We hebben een sedentaire levensstijl, volgen een dieet dat van slechte kwaliteit is en veel verwerkt voedsel bevat en dat heel anders is dan het dieet waaraan we ons gedurende onze evolutie aan hebben aangepast,” stelt Blaisdell. “Dat verschil leidt tot veel van de chronische ziektes die we vandaag de dag zien.”

Bronmateriaal

"Does a junk food diet make you lazy? UCLA psychology study offers answer" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door MJimages (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd