Over vijftig jaar hebben meer doden dan levenden een Facebook-account

Het aantal overleden ‘gebruikers’ zou kunnen oplopen tot 4,9 miljard tegen het einde van de eeuw.

Onderzoekers voorspellen in een nieuwe studie gepubliceerd in het tijdschrift Big Data & Society dat het aantal doden met een Facebook-account in de komende vijftig jaar sneller groeit dan het aantal levenden. Een prognose met grote gevolgen. “Deze statistieken geven aanleiding tot nieuwe en moeilijke vragen,” zegt onderzoeksleider Carl Öhman. Wie heeft er bijvoorbeeld recht op al deze gegevens?”

Analyse
De analyse voorspelt dat er vóór 2100 minstens 1,4 miljard leden van Facebook zullen overlijden. In dit scenario zullen er tegen 2070 meer doden, dan levenden een Facebook-account bezitten. Als ’s werelds grootste sociale netwerk in het huidige tempo zal blijven doorgroeien, betekent dit dat tegen het einde van de eeuw Facebook zo’n 4,9 miljard overleden ‘gebruikers’ telt.

Vervreemding

De opkomst van sociale media ging vrijwel gepaard met angst voor sociale vervreemding. Zo zou door het gebruik van sociale media je relatie met familie of vrienden verwateren. Maar nieuw onderzoek verwerpt het meest hardnekkige vooroordeel over sociale media.

Beheer
De vraag is hoe deze profielen van overledenen beheerd moeten worden. “Op maatschappelijk niveau zijn we net begonnen met het stellen van deze vragen,” zegt Öhman. “Maar we hebben nog een lange weg te gaan. Het beheer van deze digitale restanten zal uiteindelijk iedereen die sociale media gebruikt beïnvloeden. Ooit zullen we namelijk allemaal komen te overlijden en onze gegevens achterlaten.”

Digitale erfgoed
Hierdoor zal alle informatie ook deel worden van ons wereldwijde, digitale erfgoed. “Nooit eerder in de geschiedenis is er zo’n enorm archief van menselijk gedrag en cultuur op één plek opgebouwd,” legt onderzoeker David Watson uit. “Het beheer van dit archief heeft dus ook gevolgen voor de controle op onze geschiedenis. Het is daarom belangrijk dat we ervoor zorgen dat de toegang tot deze historische gegevens niet beperkt blijft tot één enkel winstgevende onderneming. Het is ook belangrijk dat toekomstige generaties ons digitale erfgoed kunnen gebruiken om onze geschiedenis te begrijpen.”

Volgens Watson zou Facebook historici archivarissen, archeologen en ethici moeten uitnodigen om te helpen met het verzamelen van gegevens die we achterlaten als we komen te overlijden. De voorspellingen uit de studie zijn gebaseerd op gegevens van de Verenigde Naties en Facebook. Het biedt de meest uitgebreide schatting van de omvang van het sociale netwerk tot nu toe.

Bronmateriaal

"Digital graveyards: are the dead taking over Facebook?" - University of Oxford

Afbeelding bovenaan dit artikel: University of Oxford

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd