Oudste zeevogel ter wereld is weer in blijde verwachting

  De albatros is zeker 66 jaar oud, maar dat weerhoudt haar er niet van om wederom een kleintje op de wereld te zetten.

  Dat stellen wetenschappers die de albatros – die ‘Wisdom’ wordt genoemd – al jaren bestuderen. Wisdom keerde begin deze maand terug naar de Midway-eilandengroep voor gezinsuitbreiding.

  Verrassend
  Dat Wisdom terugkeerde naar de eilandengroep om te broeden, is verrassend. Omdat albatrossen het grootste deel van hun leven in de lucht doorbrengen en grote afstanden afleggen, is een gezond en stevig verenpak belangrijk. Vandaar dat veel albatrossen niet elk jaar jongen op de wereld zetten, maar zo af en toe een jaartje overslaan en hun tijd en energie dan in een nieuw verenpak steken. Onderzoekers hadden verwacht dat ook Wisdom dit jaar voor een nieuw pak in plaats van een baby zou gaan, maar dat is dus niet het geval.

  Samen in blijde verwachting
  Samen met haar partner – die Akeakamai wordt genoemd – is Wisdom dus druk bezig om een nieuwe generatie op de wereld te zetten. En dat is werkelijk een teamprestatie. Eerst zit Wisdom een tijdje op haar ei, waarna Akeakamai het overneemt. Terwijl Akeakamai op het ei zit, heeft Wisdom de tijd om te gaan jagen en weer op krachten te komen na het leggen van haar ei.

  “Wisdom heeft al tientallen jongen op de wereld gezet en miljoenen kilometers afgelegd”

  De oudste (voor zover we weten)
  Wisdom werd in 1956 van een ring voorzien en is volgens onderzoekers minstens 66 jaar oud. Want toen ze in 1956 voor het eerst van een ring werd voorzien, was ze al aan het broeden. En albatrossen zijn doorgaans pas na hun vijfde seksueel volwassen en vaak duurt het zelfs tot hun achtste voor ze voor het eerst een jong op de wereld zetten. Met een minimale leeftijd van 66 jaar is Wisdom voor zover we op dit moment weten de oudste zeevogel ter wereld. In haar leven heeft Wisdom al tientallen jongen op de wereld gezet en miljoenen kilometers afgelegd.

  Voor zover we weten is Wisdom de oudste zeevogel ter wereld. Maar de kans lijkt groot dat er tussen de vele albatrossen op de Midway-eilandengroep nog wel oudere exemplaren huizen. We hebben ze alleen nog niet gevonden. Hoe kan dat? De afgelopen decennia zijn heel wat albatrossen van een ring voorzien. Helaas eroderen deze ringen door het zoute water en zand vrij snel. Het is dan ook niet ongewoon dat ze na een jaar of twintig (soms zelfs minder) gewoon af vallen. In het geval van Wisdom zijn de ringen elke keer op tijd vervangen door nieuwe. Maar misschien zijn er dus albatrossen die al veel ouder zijn, maar hun ring zijn kwijtgeraakt, waardoor we hun leeftijd onmogelijk kunnen vaststellen. Overigens is het niet ondenkbaar dat we binnenkort op een albatros stuiten die ouder is dan Wisdom. Wetenschappers zijn nog altijd bezig om versleten ringen te vervangen en kunnen daarbij zomaar eens een albatros tegenkomen die al wat langer meegaat.

  Bronmateriaal

  "Wisdom Returns To Midway Atoll and…She’s Expecting!" - U.S. Fish and Wildlife Service Pacific Region
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kristina McOmber / Kupu Conservation Leadership Program & USFWS.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd