Oudste vulling ontdekt in 6500 jaar oude tand

Wetenschappers hebben bewijs gevonden dat er 6500 jaar geleden al tandartsen op aarde rondliepen. Ze vonden een kaakbeen terug met een tand waarin sporen van bijenwas werden aangetroffen. Waarschijnlijk werd het gat in de tand met bijenwas opgevuld.

Dat schrijven de onderzoekers in het blad PLoS ONE. Ze vonden de tand in Slovenië, nabij Triëste terug. “Deze vondst is wellicht het oudste bewijs van prehistorische tandheelkunde in Europa,” vertelt onderzoeker Federico Bernardini.

Pijn verzachten
De onderzoekers stellen dat de vulling waarschijnlijk kort voor of kort na de dood van de patiënt werd aangebracht. Ze vermoeden ervoor. Waarschijnlijk was de vulling bedoeld om de pijn te verzachten. In de tand troffen de onderzoekers namelijk een flinke verticale scheur in het glazuur en de dentinelaag aan. En dat moet gevoelig en pijnlijk zijn geweest.

De tand met de scheur erin. Foto: Bernardini F, Tuniz C, Coppa A, Mancini L, Dreossi D, et al. (2012) Beeswax as Dental Filling on a Neolithic Human Tooth. PLoS ONE 7(9): e44904. doi:10.1371/journal.pone.0044904.

Weven
Hoe kon de tand van deze persoon zo versleten raken? Ook daar hebben de onderzoekers over nagedacht. Ze wijzen erop dat tanden in die tijd niet alleen gebruikt werden om te eten, maar ook als een soort derde hand tijdens diverse activiteiten. Bijvoorbeeld het weven van kleding.

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers hele oude bewijzen van tandheelkunde vinden. In de meeste gevallen was dat ingrijpen echter bedoeld om een patiënt echt te genezen. Zo werd in Egypte bijvoorbeeld al eens een kunsttand teruggevonden. Het is echter voor het eerst dat onderzoekers bewijs vinden van een tandheelkundige behandeling die niet als doel heeft het genezen van de patiënt, maar het verlichten van de pijn.

Bronmateriaal

"Ancient Tooth May Provide Evidence of Early Human Dentistry" - PLoS ONE (via Sciencedaily.com).
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig uit het blad PLoS ONE - Bernardini F, Tuniz C, Coppa A, Mancini L, Dreossi D, et al. (2012) Beeswax as Dental Filling on a Neolithic Human Tooth. PLoS ONE 7(9): e44904. doi:10.1371/journal.pone.0044904.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd