Oudste vestiging van de mens gevonden

Archeologen hebben in het noorden van Irak de oudste plaats die continu door mensen bewoond is geweest, gevonden. Het gaat om Arbil. De onderzoekers vonden er restanten van een prehistorische beschaving die de plaats zo’n 150.000 jaar geleden bewoonde.

Op een diepte van negen meter werden onder meer stenen gereedschappen aangetroffen. De stad zou ergens midden in de IJstijd gesticht zijn. Daarmee is Arbil veruit de oudste stad die continu door mensen werd bewoond. Ter vergelijking: de oudste plaatsen in Europa zijn zo’n 5000 jaar oud.

Arbil was in de tijd van het oude Assyrische rijk een belangrijke plaats waar veel edelen en koningen zich vestigden. Maar de geschiedenis van de stad gaat veel verder terug, zo blijkt nu. De stad zoals we die nu kennen, zou in de derde eeuw voor Christus vorm hebben gekregen. In tegenstelling tot veel andere oude steden hebben mensen Arbil nooit verlaten.

Het heeft lang geduurd voordat archeologen zich weer in Irak begaven. Arbil stond de afgelopen tijd dan ook amper in de belangstelling. De laatste keer dat archeologen de stad bezochten was in 1960.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd