‘Oudste slachtoffer van geweld ontdekt’

Voor zover bekend is het het oudste slachtoffer van geweld: een mens die zeker 150.000 jaar geleden een pak slaag kreeg.

Wetenschappers bestudeerden de schedel van de ongelukkige. Deze schedel was al in 1958 in China ontdekt, maar werd nu nog eens aan een grondig onderzoek onderworpen. En dat levert opvallende resultaten op.

Breuk
De onderzoekers ontdekten dat de man (of vrouw, dat is onduidelijk) er ooit flink van langs heeft moeten gekregen. Zo is er zelfs een breuk in de schedel aangetroffen. Waarschijnlijk liep de oude mens die op doordat hij of zij met een steen op het hoofd werd geslagen. “Er zijn oudere gevallen van bulten en blauwe plekken,” weet onderzoeker Erik Trinkaus. “Maar dit is de eerste waarbij de meest voor de hand liggende verklaring is dat de mens er door een andere mens van langs kreeg.”

WIST U DAT?

Jacht?
Het kan onmogelijk worden uitgesloten dat een dier – waar de man of vrouw ongetwijfeld op joeg – de verwondingen aanbracht. Maar de onderzoekers benadrukken dat het bijzonder onwaarschijnlijk is.

Herstel
Hoewel het pak slaag ongetwijfeld hard is aangekomen, kwam de man of vrouw er weer wel bovenop. Hij of zij moet flinke hoofdpijn en misschien zelfs tijdelijk geheugenverlies hebben gehad, maar de wond herstelde. En tegen de tijd dat de man of vrouw stierf, was de breuk geheeld, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Waarschijnlijk leefde de man of vrouw na de vechtpartij nog zeker enkele maanden. Hij of zij heeft in die periode wel zorg nodig gehad. Dat de man of vrouw het gered heeft, wijst erop dat hij of zij die zorg ook kreeg. “Ze sloegen elkaar, ze kibbelden, ze hadden wapens, dus het werd wel eens serieus, maar tegelijkertijd hielpen ze elkaar ook,” vermoedt Trinkaus.

Bronmateriaal

"'Earliest' evidence of human violence" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door University of the Witwatersrand (via Physorg.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd