Oudste restanten van Kaspisch paard ontdekt

Archeologen hebben in het noorden van Irak de duizenden jaren oude restanten van een Kaspisch paard ontdekt.

De restanten werden aangetroffen op een begraafplaats die nog stamt uit de late Bronstijd en zo’n 5400 jaar oud is. De archeologen zijn er zeker van dat het om een Kaspisch paard – het oudste paardenras dat nog steeds bestaat – gaat.

Iran
“Dankzij de vorm, het figuur en de grootte van de ontdekte restanten van het paard hebben we nu het oudste bewijs van de voorloper van Kaspische paarden in handen,” stelt onderzoeker Ali Mahforuzi. De ontdekking werd gedaan in het noorden van Iran. Het gebied is één van de belangrijkste archeologisch vindplaatsen van het land en bevindt zich nabij de Kaspische Zee.

WIST U DAT…

…paarden mensen slechts deels begrijpen?

Oorlog
Het Kaspische paard werd in het oude Iran gehouden voor paardenraces en in oorlogen. Koningen en koningen hadden er vele en ook de bekende Darius de Grote was er gek op. Lang werd gedacht dat de Kaspische paarden waren uitgestorven, tot ze in 1965 in de bergen van Iran weer werden aangetroffen.

Schaars
Op dit moment zijn er wereldwijd nog zo’n 1300 Kaspische paarden. De laatste keer dat een Kaspisch paard vanuit Iran werd geëxporteerd was in de jaren ’90.

Kaspische paarden zijn iets kleiner dan moderne paarden, hebben dunne botten, korte hoofden en grote ogen. Ze zijn snel en enorm sterk en levendig.

Kaspische paarden in oude kunst. Afbeelding: CAIS.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd