Wetenschappers hebben een 275 miljoen jaar oud reptiel ontdekt dat enkele tanden mist en waarvan de rest van het gebit sterk aangetast is.
Het is het oudste bewijs van een dier met een slecht gebit. Het vorige oudste dier met kiespijn was ‘slechts’ 200 miljoen jaar oud.
Reptiel
Het gaat om een Labidosaurus hamatus. Het dier is zo’n 75 centimeter lang en leefde vooral op het land. De tanden zijn gemaakt om taaie planten te eten.
WIST U DAT…
Bacteriën
Het gebit van het gevonden exemplaar is er niet zo best aan toe. Het is ten prooi gevallen aan de bacteriën die er tegenwoordig voor zorgen dat ook wij mensen zo vaak in de tandartsstoel belanden. De Labidosaurus hamatus stond machteloos: in tegenstelling tot veel andere soorten heeft het reptiel een permanent gebit. Een vergane of aangetaste tand wordt dus niet vervangen door een ander exemplaar.
Abces
De bacteriën hebben het gebit van de Labidosaurus h. flink aangepakt. Er missen tanden en er was sprake van een flinke infectie. Maar ook de kaak is aangetast en wel door een abces.
Volgens de wetenschappers laat de vondst zien dat een permanent gebit – dat in staat stelt om te kauwen en meer soorten voedsel te verwerken – toch ook nadelen heeft. Zo is het heel vatbaar voor infecties.
Bovenstaande foto laat de schedel van een Labidosaurus hamatus zien. Foto: Diane Scott.