Oudste mummie met prostaatkanker gevonden

Mummie M1 is de oudste Oude Egyptenaar met prostaatkanker. Dat concluderen wetenschappers 2250 jaar na de dood van M1.

De mummie is niet de oudste man met prostaatkanker die werd teruggevonden. Ooit werd ook al eens het 2700 jaar oude skelet van een Russische koning teruggevonden en ook hij bleek prostaatkanker te hebben gehad. Mummie M1 is daarmee de op één na oudste teruggevonden man met prostaatkanker en de oudste Egyptenaar met de ziekte.

Scan
De onderzoekers ontdekten de kanker nadat ze M1 grondig hadden gescand. De mummie bleek meerdere kleine tumoren te hebben nabij zijn bekken en lendenwervel. Ook in zijn bovenarmen en benen werden tumoren aangetroffen, zo meldt het blad International Journal of Paleopathology. De wetenschappers concluderen dan ook dat het gaat om een uitgezaaide vorm van prostaatkanker.

WIST U DAT?

Vaker
Het onderzoek naar de kanker van M1 kan wetenschappers helpen om de wortels van kanker nader te bestuderen. Zo stelden onderzoekers in het verleden nog wel eens dat kanker een moderne ziekte is die in het verleden zelden voorkwam. Onderzoeker Carlos Prates die ook M1 bestudeerde, is het daar niet mee eens. Volgens hem kwam kanker ook in het verleden veel voor. Maar doordat het pas sinds kort mogelijk is om kleine tumoren (met een diameter van één of minder millimeter) op te sporen, zouden onderzoekers in het verleden heel veel gevallen van kanker over het hoofd hebben gezien.

Ook in het verleden waren er genoeg kankerverwekkende stoffen. Roet van kachels bijvoorbeeld. “Ik denk dat kanker best vaak voorkwam in het verleden,” stelt onderzoeker Albert Zink. “Veel vaker dan we hebben gezien.”

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door MNA / DDF - Instituto dos Museus e da Conservação / I.P. / Lisbon (via Sciencemag.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd