Oudste middeleeuwse kookboek van Europa ontdekt

middeleeuwers eten

Wetenschappers hebben de hand weten te leggen op het oudste middeleeuwse kookboek dat ooit in Europa is teruggevonden. Het kookboek stamt uit de twaalfde eeuw en bevat recepten voor sausjes die goed samengaan met onder meer kip, eend en varkensvlees.

Het kookboek is rond 1160 geschreven en kwam tot stand in een klooster in Durham. En daarmee is het kookboek heel bijzonder: de recepten zijn zo’n 150 jaar ouder dan de oudste Europese middeleeuwse recepten die wetenschappers tot op heden bekend waren.

Kip in de winter
Professor Faith Wallis ontdekte de recepten en vertaalde ze. “De recepten zijn voor sausjes die samengaan met schapenvlees, kip, eens, varkensvlees en rundvlees,” vertelt onderzoeker Giles Gasper. “Er is zelfs een seizoensgebonden versie van het kippen-recept dat heel charmant ‘kip in de winter’ wordt genoemd. We denken dat dit recept simpelweg een seizoensgebonden variatie is waarbij gebruik werd gemaakt van ingrediënten die in koudere maanden voorhanden waren.”

WIST U DAT…

…er in de Middeleeuwen al gerecycled werd?

Internationaal tintje
Hoewel de recepten in Durham aan het papier werden toevertrouwd, zijn ze lang niet allemaal typisch Engels. Volgens de tekst komt één van de gerechten uit Poitou, een regio die tegenwoordig deel uitmaakt van Frankrijk. “Dit bewijst dat internationale reizigers die Durham bezochten hun recepten meebrachten.”

De grote vraag is natuurlijk hoe de maaltijd die deze recepten beschrijven uiteindelijk gesmaakt heeft. De onderzoekers gaan dat uitzoeken. Binnenkort gaan studenten de gerechten aan de hand van het kookboek koken. Dan zal ook blijken of de recepten net als het papier waarop ze geschreven zijn de tand des tijds werkelijk hebben kunnen doorstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd