Wetenschappers hebben het oudste metalen object in het Midden-Oosten ontdekt. Het gaat om een koperen priem die uit het eind van het zesde of begin van het vijfde millennium voor Christus stamt.
De onderzoekers ontdekten de priem tijdens opgravingen in Tsel Tsaf (in de Jordaanvallei). De vier centimeter lange priem bevond zich in het graf van een vrouw die op ongeveer veertigjarige leeftijd overleed. Waarschijnlijk behoorde de priem aan haar toe en werd deze toen ze naar haar laatste rustplaat werd gebracht als grafoffer aan haar meegegeven.
Bijzonder
De priem is voor archeologen heel interessant. Het koperen object stamt namelijk uit het einde van het zesde of het begin van het vijfde millennium voor Christus. Lang dachten onderzoekers dat mensen in dit gebied pas in de tweede helft van het vijfde millennium voor Christus met metalen gingen werken. De vondst van de priem spreekt dat tegen. Metalen werden er honderden jaren eerder dan gedacht al gebruikt.
Kaukasus
Maar dat is niet de enige reden waarom onderzoekers in hun nopjes zijn met de vondst. Een nauwkeurige analyse van de priem toont namelijk bovendien aan dat de priem afkomstig is uit de Kaukasus: een gebied dat zo’n 1000 kilometer van Tel Tsaf verwijderd is. Het bewijst dat deze nieuwe technologie van ver kwam. Dat is tamelijk uniek voor dit gebied en bewijst dat Tel Tsaf in die tijd een belangrijk gebied was.
Het graf
In het graf van de vrouw werd behalve de priem nog meer teruggevonden. Zo had de vrouw een riem rond haar middel die bestond uit meer dan 1660 stukjes van struisvogeleieren. De vrouw lag begraven in een silo en op haar graf lagen grote stenen. Waarschijnlijk werd zowel de vrouw als de silo door haar tijdgenoten als heel bijzonder gezien.
Tel Tsaf is een dorpje dat stamt uit de periode tussen 5200 en 4600 voor Christus. Het bevindt zich nabij de Jordaan. Het dorpje had grote gebouwen die bestonden uit lemen stenen en telde vele silo’s waarin enorme hoeveelheden tarwe en gerst werden opgeslagen.