Oudste Meso-Amerikaanse piramide gevonden

Archeologen hebben een 2700 jaar oude piramide met daarin een tombe gevonden. Ze troffen de tombe – met daarin de restanten van een vijftig jaar oude man – in het zuiden van Mexico aan. Volgens deskundigen gaat het om het oudste graf met piramide in Meso-Amerika.

In de tombe lagen behalve het stoffelijk overschot van de man ook diverse kettingen, vaten, pyriet (een mineraal) en voorwerpen van lavaglas. Het gezicht van de man was bedekt. Waarschijnlijk door een masker met ogen van lavaglas. Volgens de archeologen stamt de tombe uit 500 tot 700 voor Christus.

Meso-Amerika
De piramide is in vergelijking met andere tombes in het gebied bijzonder oud. Er wordt zelfs aangenomen dat dit exemplaar de oudste van Meso-Amerika is. Er zijn wel oudere piramides bekend, maar deze werden gebruikt als tempel en niet alleen als graf. Dat maakt deze piramide dan ook uniek. Meso-Amerika omvat het gebied van Centraal-Mexico tot Nicaragua. In het verleden woonden hier onder anderen Maya’s, Tolteken en Azteken.

Indianen
De tombe werd gevonden in een gebied dat toebehoorde aan de Zoque-indianen. De begraven man was waarschijnlijk een belangrijke priester of heerser. De tombe is vier bij drie meter groot en bevindt zich zes meter onder de piek van de piramide.

Offer
Boven op het lichaam van de man lag het lijf van een één jaar oud kind. Het lijkt er heel zorgvuldig te zijn neergelegd. Het lichaam van een twintigjarige jongen is met minder zorg in het graf gegooid. Wellicht werd hij tijdens de begrafenis als een offer aan de man meegegeven.

Dichtbij het graf van de man werd nog een tweede tombe gevonden. Hierin lag een vrouw. Ook zij was ongeveer vijftig jaar oud. Ze had net als de man diverse objecten meegekregen. Sommige voorwerpen in de graven kwamen van ver: uit Guatemala en Centraal-Mexico.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd