Oudste, leesbare geschrift van Europa ontdekt

Wetenschapper hebben in Griekenland het oudste, leesbare geschrift van Europa gevonden. Het bevindt zich op een tablet dat tussen 1450 en 1350 voor Christus tot stand kwam.

De onderzoekers deden hun vondst in het plaatsje Iklaina. Archeologen zijn er bezig met opgravingen die zeker enkele jaren in beslag nemen. Het tablet met daarop een tekst is toch zeker een hoogtepunt. En een verrassing.

Verrassend
Het tablet is namelijk vervaardigd door een Mycener (een naam die u wellicht bekend voorkomt uit de beroemde Ilias). Wetenschappers dachten altijd dat de Myceners pas veel later tabletten met teksten gingen maken. Daar komt nog eens bij dat Iklaina in die tijd een relatief klein plaatsje was. Oude tabletten zijn in het verleen vrijwel allemaal in grote steden (die ook staatkundig van belang waren) teruggevonden. Wat het tablet nog bijzonderder maakt, is dat deze gecreëerd is in de tijd waarin de Ilias zich afspeelt.

BENIEUWD…

…hoe ons alfabet ontstond? Lees het hier!

Lineair B
Het tablet is zo’n 2,5 bij 4 centimeter groot. De tekst die erop staat, wordt ook wel Lineair B genoemd. Dit schrift heeft ongeveer 87 tekens en elk teken is een lettergreep. Volgens historici gebruikten de Myceners Lineair B om economische zaken vast te leggen. De tekst op het tablet lijkt iets te maken te hebben met het vervaardigen van producten. Op de achterkant staan cijfers en namen, wellicht een lijst met eigendommen en eigenaren.

Toeval
Dat maakt het nog unieker dat dit tablet bewaard is gebleven: gegevens zoals deze werden hooguit een jaar bewaard. Het tablet was dan ook heel broos: het hoefde toch niet lang mee. Dat het stukje schrift er nog is, is puur toeval. Iemand (wellicht de eigenaar?) verbrandde duizenden jaren geleden zijn afval en gooide het tablet in het vuur. Het tablet werd daardoor keihard en kon opeens weer duizenden jaren mee.

De tekst op het tablet is de oudste, leesbare tekst die ooit in Europa is gevonden. Maar in vergelijking met andere teksten die bijvoorbeeld in Egypte opdoken, is het vrij jong. De oude teksten uit Egypte, maar ook uit China en Mesopotamië stammen uit 3000 voor Christus.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd