Oudste kopie van Mona Lisa gevonden

Conservatoren van het Prado Museum in Madrid hebben de oudste kopie van de Mona Lisa gevonden. Deze kopie kan helpen om nieuwe details te vinden op het oorspronkelijke doek van Leonardo Da Vinci. Da Vinci’s meesterwerk is namelijk bedekt met een paar oude, gescheurde vernislagen.

De kopie van de Mona Lisa is waarschijnlijk gemaakt door één van Da Vinci’s beste studenten, zo meldt The Art Newspaper. Het kunstwerk is geen simpele kopie, maar bevat enkele wijzigingen in de compositie. De conservatoren suggereren dat de kopie ongeveer tegelijkertijd gemaakt is als de originele Mona Lisa.

De kopie hing al langer in het Prado Museum, alleen was deze versie bedekt met een zwarte verflaag, zoals rechts te zien is. Conservatoren hebben deze zwarte laag verwijderd en troffen het originele Toscaanse landschap aan. De replica laat meer details zien van de stoelleuning, de geplooide strook aan het eind van de stof op Lisa’s borst en de semi-transparante sluier om haar schouder, arm en elleboog.

Wie was Mona Lisa?

Sommige wetenschappers denken dat Mona Lisa een man was? Anderen beweren dat de Mona Lisa een zelfportret van Da Vinci is. Toch denken de meesten dat ‘Mona Lisa’ Lisa Gherardini was, de echtgenote van een rijke Florentijnse zakenman.

Bijzondere ontdekking
Tot vorig jaar dachten kenners dat Prado’s kopie door de Noord-Europese kunstenaar José Ruiz Manero was geschilderd. De schilder gebruikte namelijk eikenhout om de Mona Lisa te schilderen. Deze houtsoort werd vroeger meer gebruikt in Noord-Europa, dan in Italië.

Vorig jaar onderzocht een panel het hout en toen bleek het materiaal walnoot te zijn. Walnoot was vroeger wél zeer populair in Italië. Later kwamen de onderzoekers er achter dat de zwarte verflaag niet de oorspronkelijke verflaag was. Vervolgens besloten conservatoren om de zwarte laag te verwdijeren.

Wie is de schilder?
De grote vraag is: wie is de schilder van deze kopie? Bruno Mottin, een Franse conservator, vermoedt dat dit één van de twee favoriete leerlingen van Da Vinci is: Andrea Salai of Francesco Melzi. Op dit moment lijkt het alsof het Salai is, omdat Salai tijdens de realisatie van de Mona Lisa leerling was van Da Vinci. Melzi werd pas enkele jaren later leerling van de grootmeester.

Kennis
Eén ding is zeker: we komen steeds meer te weten over Mona Lisa. Vorig jaar is Lisa Gherardini opgegraven. Zij wordt door de meesten gezien als dé Mona Lisa, oftewel de vrouw op het beroemde portret. Samen met de nieuwe vondst van de kopie van Mona Lisa is er nog genoeg te leren over dit historische kunstwerk.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd