Oudste kind heeft grotere kans op voedselallergie

  Het oudste kind in een gezin heeft een veel grotere kans op voedselallergiën dan de jongere broertjes en zusjes. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De kans dat de eerstgeborene een allergie had was 4 procent. Voor het tweede kind werd dat 3,5 procent en de kinderen daarna hadden slechts 2,6 procent kans op een voedselallergie.

  Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat er een verband was tussen de volgorde waarin kinderen ter wereld kwamen en hoe kwetsbaar ze waren voor allergieën. Dit onderzoek toont voor het eerst aan dat er een specifiek verband is tussen voedselallergieën en het feit of een kind als eerste, tweede of derde ter wereld komt.

  Studie
  De onderzoekers baseren hun conclusies op een onderzoek onder 13.000 kinderen tussen de zeven en vijftien jaar. De wetenschappers keken of de kinderen vatbaar waren voor allergieën en legden de resultaten van dat onderzoek naast de gezinssamenstelling.

  WIST U DAT…

  …wetenschappers onlangs het gen achter de pinda-allergie hebben ontdekt?

  Reden
  Waarom de oudste kinderen een groter risico lopen op voedselallergieën is onduidelijk. Wellicht heeft het iets te maken met het feit dat het eerste kind in een relatief schoon huis komt. En hoe schoner, hoe minder het immuunsysteem gewend is en hoe heftiger het op onschuldige stofjes reageert. Naarmate er meer kinderen komen, neemt ook het aantal bacteriën toe en zou het immuunsysteem gezonder reageren. Een andere mogelijkheid is dat het iets te maken heeft met veranderingen in de baarmoeder. Het immuunsysteem van de moeder verandert na meerdere zwangerschappen en dat heeft invloed op het ongeboren kind.

  De onderzoekers vroegen de ouders van de kinderen ook of de kinderen in het eerste levensjaar last hadden gehad van eczeem of voedselallergieën. Ook hieruit bleek dat oudere kinderen vatbaarder zijn voor allergieën dan de jonge kinderen. Ook hadden de oudere kinderen een grotere kans op een loopneus en ontstekingen van de oogleden. Opvallend genoeg was de kans op astma weer niet groter voor de oudsten.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd