Oudste insect dat voor haar jongen zorgde, ontdekt

insect1

Wetenschappers hebben de fossiele resten ontdekt van een insect dat voor haar jongen zorgt. Het insect leefde ten tijde van de dinosaurussen en is het oudste voor nageslacht zorgende insect dat tot op heden is teruggevonden.

De resten van het insect zitten in een stukje barnsteen dat terug werd gevonden in een mijn in het noorden van Myanmar. Het insect moet zo’n 100 miljoen jaar geleden geleden in wat hars zijn vast komen te zitten. Het hars werd hard en vormde het barnsteen.

Eitjes en nimfen
Wat de ontdekking bijzonder maakt, is dat het insect zo’n zestig eitjes en haar eerste nimfen (jongen die hun gedaanteverwisseling nog niet volledig hebben afgerond) bij zich droeg. De eitjes en nimfen zitten in een eizak op de buik van het insect. De eizak beschermt de jonge nimfen tegen te natte en te droge omstandigheden en tegen roofdieren. De nimfen komen in de eizak uit het ei zetten, blijven daar enkele dagen zitten alvorens voor het eerst kennis te maken met de buitenwereld.

Oudste
Het insect is het oudste voor haar jongen zorgende insect dat tot op heden is teruggevonden. Het is namelijk zo’n vijftig miljoen jaar ouder dan de vorige recordhouder en leefde tijdens het Mesozoïcum: een tijdperk dat zo’n 180 miljoen jaar bestrijkt en waarin de dinosaurussen gingen domineren en van de troon werden gestoten.

Fossiele resten van organismen die voor hun jongen zorgen, is vrij zeldzaam. Met name als het gaat om insecten. “Hoewel analyses ero pwezen dat oude insecten voor hun jongen zorgden, is dit het eerste onomstotelijke fossiele bewijs,” stelt onderzoeker Bo Wang.

Bronmateriaal

"The 100 million year-old piggyback" - eLife (via Eurekalert.org)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd