Oudste ijzeren kralen ter wereld blijken afkomstig uit de ruimte

ijzeren kraal

IJzeren kralen die in 1911 in Egypte zijn teruggevonden, gingen de boeken in als de oudste ijzeren kunstwerken die ooit ontdekt zijn. Nieuw onderzoek toont nu aan dat de kralen niet gemaakt zijn van ijzererts, maar van stukjes meteoriet.

De onderzoekers van University College London trekken die conclusie nadat ze de kralen met behulp van onder meer gammastralen bestudeerden. Ze stelden de textuur van de kralen vast en achterhaalden in welke concentraties nikkel, kobalt en fosfor in de kralen voorkwam. De concentraties bleken keurig overeen te komen met die in ijzermeteorieten.

Dat betekent dat de oude Egyptenaren meer dan 5000 jaar geleden al de kennis en kunde hadden om met ijzermeteorieten te werken. Blijkbaar hadden ze die kennis zo’n 2000 jaar voordat het smelten van ijzer geïntroduceerd werd.

De onderzoekers kunnen op basis van hun studie ook vaststellen hoe de kralen precies tot stand kwamen. Het ijzer werd tot dunne laagjes geslagen en vervolgens opgerold, zodat de langwerpige kralen ontstonden. De kralen werden vervolgens tot een ketting geregen. Tussen de kralen werden ook gouden kralen en edelstenen geplaatst. Dat de stukjes meteorieten tussen die dure materialen opduiken, laat zien dat de meteoriet in die tijd ook als zeer kostbaar werd beschouwd.

Bronmateriaal

"Earliest known iron artefacts come from outer space" - UCL.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door UCL Petrie Museum / Rob Eagle.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd