Oudste huis van Engeland ontdekt

Archeologen hebben nabij Scarborough de restanten van een 10.500 jaar oud huis gevonden. Volgens experts gaat het om het oudste huis van Engeland. Toen dit huis gebouwd werd, bestonden de huidige Britse eilanden nog niet eens: Engeland en Europa waren één continent. Naast het huis hebben de archeologen ook een boomstam uit die tijd ontdekt.

De archeologen stuitten twee jaar geleden al op het huis, maar hebben hun analyses en opgravingen nu pas afgerond. Het cirkelvormige huis zou op een houten fundering hebben gerust. Deze is ondanks diens hoge leeftijd goed bewaard gebleven. De boomstammen zijn door de toenmalige bewoners tot balken omgetoverd. Het houten platform bewijst dat goed timmerwerk in 8500 voor Christus reeds in Europa werd afgeleverd.

Jagers en verzamelaars
Het gebied nabij Scarborough – dat qua culturele waarde vergelijkbaar is met Stonehenge – werd in de tijd dat het huis werd gebouwd bewoond door jagers en verzamelaars. Zij bleven zo’n 200 tot 500 jaar in het gebied wonen. Volgens de archeologen waren deze mensen afkomstig uit een gebied dat zich nu op de bodem van de Noordzee bevindt.

Gehecht
De jagers joegen onder meer op herten, wilde beren en enorme runderen. Ze cultiveerden het land niet, maar drukten er desondanks wel hun eigen stempel op. “Dit verandert het beeld dat wij hebben van de eerste mensen die zich hier vestigden,” vertelt onderzoeker Chantal Conneller. “Wij denken vaak dat ze veel rondreisden en weinig achterlieten. Nu weten we dat ze grote structuren bouwden en heel gehecht waren aan specifieke delen van het landschap.”

Sensationeel
“Dit is een sensationele ontdekking en vertelt ons zoveel over de mensen die in deze tijd leefden,” meent onderzoeker Nicky Milner. “Dankzij deze opgraving krijgen we een levendig beeld van hoe de mensen hier leefden. Zo lijkt het erop dat het huis in verschillende stadia herbouwd is.” Het is aannemelijk dat dit niet het enige huis in de omgeving was. “Waarschijnlijk woonden hier heel veel mensen.”

Naast het huis hebben de archeologen ook een bijna 11.000 jaar oude boomstam gevonden. Ook troffen ze een roeiriem, pijlen en geweien aan. Laatstgenoemden werden door de jagers en verzamelaars bewaard en als maskers gebruikt. Vrijwel alle vondsten zijn uitstekend bewaard gebleven door de veenachtige ondergrond. Toch hebben de archeologen haast; het veen droogt uit, dus de onderzoekers moeten de oude voorwerpen in een race tegen de klok boven de grond zien te halen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd