Oudste Heidsieck-champagne ontdekt in scheepswrak

Onderzoekers hebben de oudste champagne van het merk Heidsieck ontdekt. De flessen zijn ongeveer 200 jaar oud. De wetenschappers deden de vondst in een scheepswrak voor de kust van Finland. Heidsieck was in de tijd dat het schip voer – tussen 1825 en 1830 – één van de meest toonaangevende champagnemerken. Hoeveel de flessen waard zijn, is onduidelijk.

De onderzoekers ontdekten de bijzondere lading van het wrak in juli vorig jaar. Het schip had maar liefst 150 flessen champagne aan boord. Eind november stelden experts al vast dat enkele flessen champagne van de merken Juglar en Veuve Clicquot waren. Deze flessen bleken eveneens de oudste exemplaren van hun merk te zijn.

Nu blijkt een derde merk aan boord aanwezig te zijn: Heidsieck. “In de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw was het één van de leidende champagneproducenten,” vertelt onderzoeker Richard Juhlin. “En het was een merk waarvan we wel verwachtten dat we het in de laadruimte aan zouden treffen.” Slechts één van de Heidsieck-flessen is nog in goede staat.

Hoeveel de flessen op moeten gaan leveren, is nog onduidelijk. Van de bubbels van Juglar en Veuve Clicquot wordt echter vermoed dat deze zo’n 100.000 euro per fles waard zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd