Archeologen hebben in Egypte de oudste commerciële haven die ooit in het land is teruggevonden, herontdekt. Ook troffen ze tijdens de opgravingen het oudste stukje Egyptische papyrus aan.
Een team bestaande uit Franse en Egyptische archeologen ontdekte de haven in het gebied Wadi Al-Jarf, zo’n 180 kilometer ten zuiden van Suez. De haven stamt uit de tijd van de vierde dynastie, toen farao Cheops regeerde. Het is de oudste haven die tot op heden in Egypte is teruggevonden.
De onderzoekers vonden diverse dokken terug. Ook troffen ze een verzameling van veertig stukken papyrus aan. De stukken papyrus beschrijven het dagelijks leven van Egyptenaren tijdens het 27e regeringsjaar van farao Cheops. “Dit zijn de oudste stukken papyrus die ooit in Egypte zijn teruggevonden,” vertelt minister Mohamed Ibrahim die de ontdekking bekend maakte. Omdat de teksten iets vertellen over het dagelijks leven van de gewone Egyptenaar zijn ze zeer belangrijk.
De haven die de archeologen ontdekt hebben, moet één van de belangrijkste commerciële havens van Egypte zijn geweest. Vanuit deze haven werd onder meer koper geëxporteerd.