Oudste complete Thora ontdekt

1145276821
De universiteitsbibliotheek van Bologna, gelegen in het noorden van Italië is al jaren, zonder het te weten, de eigenaar van de oudste Thora ooit ontdekt. Het heilige geschrift stamt ergens uit de periode tussen de tweede helft van de twaalfde eeuw en het begin van de dertiende eeuw (1155-1225).

De ontdekking werd gedaan door Mauro Perani, professor Hebreeuws aan de Universiteit van Bologna. Terwijl hij door Hebreeuwse documenten bladerde, stuitte hij op het boek. Eerder, in 1889, werd het boek bestudeerd door Leonello Modona, destijds werkzaam in de bibliotheek. Hij dacht dat het boek uit de zeventiende eeuw stamde. Een foute inschatting dus, want de Thora blijkt nu het oudste complete exemplaar te zijn dat ooit is ontdekt.

Schapenleer
De Thora is gemaakt van zacht schapenleer en is 36 meter lang en 64 centimeter hoog. Perani merkte tijdens het bestuderen van het boek op dat het handschrift een stuk ouder was dan de zeventiende eeuw. Zo werd het alfabet uit de oude Babylonische traditie gebruikt. Ook bevat de Thora elementen die later verboden werden door Maimonides, ook wel bekend als Rambam, een rabbijn die in 1204 overleed. Deze elementen doken in latere edities van het boek niet meer op.

Bologna
De vondst bevestigt de link tussen de Thora en de stad Bologna. Bo-lan-yah (zoals uitgesproken in een Hebreeuws dialect) betekent in de Joodse taal ‘Daarbinnen bevindt zich de Heer’. In het jaar 1482 werd in de stad tevens de eerste editie van de absolute Thora gedrukt.

De Thora wordt op dit moment verder onderzocht en zal binnenkort tentoon worden gesteld.

Bronmateriaal

"Scoperto alla BUB il più antico rotolo esistente del Pentateuco ebraico" - magazine.unibo.it
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door La Biblioteca Universitaria di Bologna (cc via magazine.unibo.it).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd