Oudste bijl ooit ontdekt in Arnhemland

Wetenschappers hebben op het heilige land van de Aboriginals in Australië een deel van een stenen bijl gevonden. De bijl is zeker 35.500 jaar oud en is daarmee mogelijk de oudste bijl ter wereld. Lang werd gedacht dat de bijl in Europa ontstond, maar nu het oudste exemplaar in Australië opduikt, komt die theorie op losse schroeven te staan.

De bijl werd gemaakt uit gesteente en het gereedschap draagt nog de littekens van diens vervaardiging. Er zitten allerlei krasjes op. Deze zijn ontstaan toen de maker ervan het oppervlak gelijkmatiger maakte.

Voor de vondst van deze bijl stond het record voor de oudste bijl op 20.000 tot 30.000 jaar. Onderzoekers dachten dat het gereedschap in dat tijdvak in Europa ontstaan was. De IJstijd kwam in die tijd ten einde en de bossen floreerden. Toen ontwikkelde de mens de bijl om grond vrij te maken. “Wat we in Australië hebben gevonden, is echter bewijs van een bijl die 35.500 jaar oud is,” merkt onderzoeker Bruno David op. “Dat betekent dat het verhaal uit Europa het ontstaan van de bijl niet helemaal verklaart.”

WIST U DAT…

…de Aboriginals mogelijk de allereerste astronomen waren?

De bijl werd gevonden in Arnhemland: een bosrijk gebied dat door de Aboriginals heilig is verklaard. Naast de bijl werden in hetzelfde gebied ook rotstekeningen van de Aboriginals gevonden. De Aboriginals – die de archeologen zelf uitnodigden voor onderzoek – zijn blij met de vondst. Het leert ze meer over hun afkomst en brengt de voorouders bovendien een stuk dichterbij.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd